www.aittola.com in braille

HoitomuodotEtusivu

Iiris

Hoitomuodot

Artikkelit
 • Fysioterapia
 • Lymfaterapia
 • Kinesioteippaus
 • Voice Massage
 • Lihaskalvo eli fascia
 • Fysio-Iiriksen tietosuojaseloste

  Fysioterapia

  Fysioterapiaan voi tulla joko lääkärinlähetteellä (sv3F) tai ilman. Läheteasiakas on oikeutettu KELA:n korvaukseen.

  Fysioterapian tarkoituksena on parantaa ihmisen toimintakykyä tai ennaltaehkäistä tulevaa toimintakyvyn alenemaa. Tärkeää on löytää olemassa olevat voimavarat ja kehittää niitä. Mahdollinen toimintaa haittaava tekijä pyritään poistamaan hoitamalla nimenomaan syytä, ei pelkkää oiretta.

  Avainsana on yksilöllisyys. Alkukeskustelussa selvitetään asiakkaan tavoitteet ja voimavarat fysioterapian suhteen. Terapiankulku, hoitomenetelmät ja käyntien määrä sovitaan yhdessä. Minun tehtävänäni on kertoa eri vaihtoehdoista ja huolehtia siitä, että fysioterapia on turvallista ja fysioterapeutin eettisten periaatteiden mukaista. Myös terapian tuloksia arvioin rehellisesti ja kriittisesti. Fysioterapia toteutetaan yhdessä sovittujen periaatteiden mukaisesti.

  Kysymykset ovat aina tervetulleita. Ollessani hammaslääkärissä, huomasin, että jännitin vähemmän, kun lääkäri selitti koko ajan, että mitä tekee ja miksi. Tämän kokemuksen jälkeen olen tehnyt samoin.

  Vahvin alueeni on tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapia, mutta 15-vuoden aikana kokemusta on ehtinyt kertyä monenlaisista tilanteista.

  Kotikäynnit

  Teen kotikäyntejä Töölö-Kamppi alueella. Jos asiakkaan on hankala tulla toimipisteeseen tai hän tarvitsee ohjausta nimenomaan kotiympäristössä, voin tulla kotikäynnille. Syynä voivat olla huimaus- ja tasapainovaikeudet, liikuntavamma, muistisairaus, alentunut toimintakyky, tms. Fysioterapian avulla voidaan parantaa elämänlaatua tai se voi olla välivaihe, että asiakas uskaltaa taas liikkua enemmän kodin ulkopuolella. Samalla kartoitetaan, onko esimerkiksi apuvälineistä hyötyä arkeen. Liikkumisen apuvälineiden lisäksi minulle tuttuja ovat näkemisen apuvälineet.

  Lymfaterapia

  Lymfaterapia vähentää turvotusta, lievittää kipua ja rentouttaa.

  Lymfaterapian päätehtävä on elvyttää imusuonten toimintaa. Lymfaterapian otetekniikka on hyvin kevyttä. Otteet ovat tasaisia ja rytmisiä noudattaen imusuonten omaa supistustoimintaa. Imusuoniston kuljetuskyvyn kasvaessa kudoksissa ja solujen välitilassa oleva nestekuorma sekä valkuaisaineet pääsevät pois kudoksesta ja turvotukset laskevat.

  Lymfaterapia on turvotushoidon olennainen osa. Hoitoon kuuluvat myös kompressiosidokset, liike- ja ihonhoito. Lymfaterapiaa käytetään yksinomaisena hoitona tai yhdistettynä muuhun hoitoon esim. fysioterapiaan. Lymfaterapia on myös ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa, johon voi tulla ilman lääkärin lähetettä.

  Lymfaterapia vaatii kohtalaisen pitkiä hoitoaikoja ja hoitojaksoja. Terapian kesto ja terapiatiheys riippuvat mm. sairaudesta/vammasta, potilaan iästä, potilaan yleiskunnosta sekä hoitoalueen laajuudesta. Keskimääräinen hoitoaika on yksi tunti.

  Lymfaterapian käyttöaiheita ovat:

  Turvotukset

  • toiminnalliset turvotukset
  • imusuoni- ja laskimoperäiset turvotukset
  • syöpäleikkausten jälkeiset turvotukset
  • sädehoidon jälkeiset turvotukset
  • kirurgisten toimenpiteiden jälkeiset turvotukset
  • raskauteen liittyvät turvotukset

  Vammat ja arvet

  • murtumat, nyrjähdykset, lihasrevähtymät
  • verenpurkaumat, palovammat
  • Säärihaavat
  • laskimo- ja valtimoperäiset säärihaavat
  • sokeritaudin aiheuttamat säärihaavat

  Krooniset sairaudet

  • reuma, nivelkulumat, fibromyalgia, ruusu

  Lymfaterapian vasta-aiheita ovat:

  • akuutti infektio
  • syvä laskimotukos
  • pahanlaatuiset kasvaimet, joiden hoito on kesken

  Lymfaterapian korvattavuus

  Sairasvakuutukselta on mahdollisuus saada korvausta lääkärin määräämästä lymfaterapiasta, kun kyseessä on:

  • rintasyöpäleikkaus tai muu laaja kirurginen toimenpide
  • sädehoito nivustaipeeseen, lantioon tai kainaloon
  • krooninen infektio, lähinnä ruusu
  • synnynnäinen imusuoniston kehityshäiriö

  Kinesioteippaus

  Kinesioteippi on tullut tutuksi ”ihmeteippinä” mm. yleisurheilukisoista. Urheilijat ovat lähes kaikki turkoosin teipin peitossa. Kinesioteippausta voidaan käyttää sekä fysio- että lymfaterapian tukena. Myös herkkäihoiset ovat kestäneet hyvin kinesioteippiä. Kinesioteippi helpottaa liikettä ja lievittää kipua sekä tuki- ja liikuntaelimistön sairauksissa, että neurologisissa sairauksissa. Teipin kanssa voi elää normaalisti, sillä teipin kangasmainen materiaali kuivuu hyvin esim. suihkun jälkeen.

  • Lymfateippauksella voidaan vähentää turvotusta ja siten usein myös kipu vähenee. Teippiä voi käyttää pienellä alueella esim. nilkassa tai laajemmin esim. hihamainen teippaus yläraajan turvotukseen.
  • lihasteippauksella voidaan aktivoida tai rentouttaa lihaksia
  • ligamenttiteippauksella voidaan helpottaa liikettä mm. antamalla niveleen tukea tai hoitaa paikallista kipua.

  Voice Massage

  Voice Massage -terapia (äänihieronta) on hengitykseen ja äänentuottoon osallistuvien lihasryhmien käsittelyä klassisen hieronnan ottein. Tavoitteena on poistaa lihasjännityksiä, jotta tarkoituksenmukainen ryhti, liikkuvuus (varsinkin luisen rintakehän ja pallean alueella) sekä yleinen rentous palautuvat. Lisänä käytetään hengitysharjoituksia ja venytysliikkeitä. Kehotuntemus ja mielen rentoutuminen luovat tasapainoisen perustan äänenkäytölle.

  Äänentuottoon osallistuvia lihaksia ovat keski- ja ylävartalon, niskan ja kaulan sekä pään ja kasvojen alueen lihakset. Hierontaotteita sovelletaan harkitusti kullakin alueella. Hengityslihakset, purentalihakset ja kieli kuuluvat myös käsiteltäviin lihaksiin.

  Voice Massage -terapiaa käytetään:

  • yleisenä rentoutumiskeinona
  • ääniammattilaisen äänihäiriöiden ennaltaehkäisynä
  • puhe- ja ääniterapian sekä laulunopiskelun tukihoitona
  • puhallinsoittajan hengitys- ja ansatsiongelmien poistamiseen
  • purentalihasjännitys- ja kiputilojen poistamiseen
  • refluksitaudin lisähoitona kurkunpään ulkopuolisten lihasten ja palleanseudun jännitysten poistamiseen
  • puutteellisen hengitysfunktion korjaamiseen (esim. astma tai keuhkoahtauma)
  • hengittämisen, nielemisen ja puhumisen helpottamiseen (esim. Parkinson-tauti tai ALS)
  • poistamaan lihasjännityksiä
  • urheilijoiden hoidossa hengitysfunktion parantamiseksi

  Hoitokerran kesto on 45-75 minuuttia. Hoitokertoja tarvitaan yleensä 1-5, mutta pitkälle edenneissä ääni- ja hengityselinvaivoissa tai esim. työuupumistilanteessa enemmän.

  Voice Massage on hierontahoito, jota voivat antaa ainoastaan koulutetut Voice Massage -terapeutit. Se ei ole fysioterapiaa, luontais- tai vaihtoehtohoitoa. Hoidon yhteydessä ei käytetä laite- tai lämpöhoitoja. Voice Massage -terapiaan ei liity mitään filosofiaa. Voice Massage ei ole puhe- eikä ääniterapiaa.

  KELA:n Sairaanhoitokorvausryhmän päätös 30.03.2007 Voice Massage -terapia on hengitykseen ja äänentuottoon osallistuvien lihasryhmien käsittelyä klassisen hieronnan ottein. Lisänä käytetään hengitysharjoituksia ja venytysliikkeitä. Voice Massage ei ole fysioterapiaa. Sitä ei korvata sairausvakuutuksesta.

  Voice Massage -terapian on kehittänyt hieroja Leena Koskinen Siilinjärveltä alan asiantuntijoiden avustuksella 1980- luvulta lähtien.

  Lihaskalvo eli fascia

  Kaikkia lihaksia ympäröivät lihaskalvot. Lihaskalvot kiinnittyvät myös toisiinsa. Ne tekevät meistä kokonaisuuden. Jos lihaskalvot kiristävät, ei lihaskaan toimi kunnolla.

  Lihaskalvon alle voi kertyä nestettä - myös keskivartalon alueelle, mikä voi vaikuttaa kehon hahmottamiseen tai hallintaan. Kireät lihaskalvot aiheuttavat kipua ja toimintahäiriöitä ja heikentävät mm. lihaksen palautumista. Käsittelyn jälkeen olo tuntuu nopeasti paremmalta.

  Lihaskalvoja voidaan avata manuaalisella käsittelyllä tai venyttelyllä. Toimiva lihaskalvo on kuin notkea ja kimmoisa verkko, joka antaa lihasten toimia tehokkaasti ilman rajoituksia ja ilman kipua. Fascioiden käsittelyn/venytyksen yhteydessä nesteytys on tärkeää. Lisäksi on hyvä levätä hoidon jälkeen.

  Olen ollut koulutuksessa sekä Tuulia Luomalan että Jarmo Ahosen opissa. Käsittelen lihaskalvoja laajoilla ja rauhallisilla otteilla. Hoito ei ole kivuliasta.

  Lihaskalvojen käsittely sopii urheilijoille, iäkkäille, fyysistä työtä tekeville, päätteen ääressä aikaansa viettäville jne. Tule kokeilemaan.


  Fysio-Iiriksen tietosuojaseloste

  Tästä voit lukea Fysio-Iiriksen asiakasrekisteriä koskevan tietosuojaselosteen HTML-muodossa. Tulostusversio (PDF-muodossa) löytyy tästä linkistä.

  TIETOSUOJASELOSTE ASIAKKAILLE [Laadittu / Päivitetty] 15.5.2018

  1. REKISTERINPITÄJÄ

  Iiris Aittola
  Yritystunnus: 1646427-2
  Osoite: Arkadiankatu 8, 00100 Helsinki
  Puhelinnumero: 0505953956
  Sähköposti: iiris @ aittola.com

  Tietosuojasta vastaavan henkilön nimi:
  Iiris Aittola
  Osoite: Katajarinne 19, 01810 Luhtajoki

  2. HENKILÖTIETOJEN KERÄÄMINEN

  Alkuhaastattelu, sekä hoidon aikana saatu lisätieto, lääkärin lähete ja muut asiakkaan itse tuomat dokumentit

  3. HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYN TARKOITUS JA OIKEUSPERUSTE:

  Terveydenhuollon ammattilaisella rekisterin pitämisen ja henkilötietojen käsittelyn perusteena on lakisääteisen velvoitteen noudattaminen.

  4. HENKILÖTIETOJEN SIIRROT JA LUOVUTUKSET

  Emme siirrä tai luovuta henkilötietoja kolmansille osapuolille.

  5. HENKILÖTIETOJEN SIIRROT EU:N TAI ETA-ALUEEN ULKOPUOLELLE

  Emme luovuta tai siirrä henkilötietoja EU:n tai ETA-alueen ulkopuolelle.

  6. EVÄSTEET

  Kotisivuilla ei ole evästeitä.

  7. HENKILÖTIETOJEN SÄILYTTÄMINEN

  Henkilötietoja säilytetään sosiaali- ja terveysministeriön potilasasiakirjojen säilytystä koskevan asetuksen aikarajojen mukaan.

  8. SINUN OIKEUTESI

  Sinulla on oikeus tarkastaa henkilötietosi. Tarkastuspyyntö tulee toimittaa esim. allekirjoitetulla kirjeellä kohdassa 1. mainitulle rekisterinpitäjälle. Rekisterinpitäjällä on yksi kuukausi aikaa toimittaa tiedot. Voit myös pyytää tietojesi oikaisemista ja päivittämistä.

  9. TIETOTURVA

  Keräämme tietoa rekisteriin, joka on suojattu palomuurilla , salasanalla ja muilla teknisillä keinoilla. Tietokanta sijaitsee lukitussa tilassa. Tietoja käsittelee ainoastaan ammatinharjoittaja.

  10. SELOSTEEN MUUTTAMINEN

  Meillä on oikeus muuttaa tätä selostetta. Ilmoitamme muutoksesta verkkosivuillamme www.aittola.com

  Iiris Aittola
  Fysioterapeutti / Lymfaterapeutti
  Puh. 050 595 3956
  iiris (ät) aittola.com


  Iiris

  Kuva: Taikahetki / Katja West

  Sivua on päivitetty 27.6.2020