www.aittola.com in braille

TukisukatEtusivu

Iiris

Hoitomuodot

Tukisukat

Oletko kokeillut tukisukkia?

Tukisukkia voi käyttää muulloinkin kuin lentokoneessa.

Ääreisverenkierrosta noin 90 prosenttia nesteistä kulkee valtimo-laskimojärjestelmän kautta. Ylimääräisen kudoksiin kertyneen nesteen kuljetuksessa auttaa lymfajärjestelmä. Joskus kuitenkin jokin systeemeistä ei toimi tarpeeksi tehokkaasti tai rasitus on liian suuri. Tällöin tukituotteet ovat hyvä apu. Tukisukkien lisäksi käytetään mm. tukihihoja ja hanskoja yläraajan turvotuksen hoitoon esim. rintasyöpäleikkauksen jälkeen.

Tukisukilla voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa alaraajojen turvotuksia. Myös urheilijat ovat ottaneet tukisukat käyttöön, sillä he ovat huomanneet niiden vähentävän rasitusta ja nopeuttavan palautumista. Maratoonarit ovat hyvä esimerkki, jolloin äärimmäisessä suorituksessa kaikki helpottavat konstit otetaan käyttöön.

Suuri rasitus voi aiheuttaa jaloissa väsymisen tunnetta ja lieväkin turvotus voi tuntua kipuna. Esimerkiksi seisomatyötä tekevät henkilöt kuten terveydenhuollon henkilöstö, poliisit, myyjät, jne. Myös paikallaan oleminen altistaa alaraajojen aineenvaihdunnan häiriöille esim. toimistotyöntekijät, matkatyötä tekevät, liikennevälineiden kuljettajat. Tukisukka parantaa alaraajojen verenkiertoa ja vähentää turvotusta. Oikein mitatussa ja hyvin tehdyssä sukassa paine on suurimmillaan nilkassa ja paine alenee ylöspäin mentäessä.

Paineluokkia on 1-4 ja niiden mittayksikkö on mmHG eli elohopeamillimetri. Jos oireita on jo valmiiksi, alaraajoissa suositellaan 2 paineluokkaa. Aluksi kuitenkin kannattaa totuttautua sukkiin 1 paineluokalla. Mm. seuraavissa tilanteissa olevat asiakkaat hyötyvät tukisukista.

 • säärihaavat
 • tromboosi (veritulppa)
 • tromboflebiitit (laskimontukkotulehdus)
 • suonikohjut
 • aivohalvaukset, stroke (tukisukat stimuloivat sensorista toimintaa)
 • ortostatismi (äkillinen verenpaineen lasku)
 • raskaus
 • pyörätuolia käyttävät
 • diabetes
 • ohitusleikkausten jälkeen
 • reisiluunmurtumien jälkihoidossa
 • lymfaongelmien ja turvotusten hoidossa ja ennaltaehkäisyssä
 • hormonihoidon ja kolesterolilääkityksen yhteydessä

Tukisukkia ei tulisi käyttää, jos alaraajojen iho on tulehtunut tai jos valtimoverenkierto on puutteellista. Sydämen vajaatoiminnan ja diabeteksen yhteydessä on syytä konsultoida lääkäriä ennen sukkien hankkimista.

Materiaalit vaihtelevat erittäin elastisista keskitason elastisiin ja matalaelastisiin. Matalaelastisilla hoidetaan voimakasta turvotusta. Hoitotulokseen vaikuttavat sekä materiaali että paineluokka. Myös oikea hoitoalue on tärkeää. Sukkia myydään polvipituisina ja reisipituisina. Hintahaitari on noin 20 - 200 euroa ja hintaan vaikuttaa myös, onko sukka standardikokoinen vai mittatilaustuote. Sukan voi saada joko umpikärkisenä tai avokärkisenä.

Umpikärkinen sukka istuu paremmin, mutta avokärkinen on helpompi pukea mm. pukemisen apuvälineiden avulla. Myös vetoketjulla varustettuja sukkia löytyy. Värivalikoima vaihtelee eri valmistajilla, mutta muutakin on kuin beigeä ja mustaa.

Tiedustelut ja sukkakonsultaatiot (Napra Rehabin jälleenmyynti)
Iiris Aittola
Fysioterapeutti / Lymfaterapeutti (Vodder)
Puh. 050 595 3956
iiris (at) aittola.com  

 

Kuvassa siniraitaiset tukisukatKuvassa punaraitaiset sukat


Mustat sukatMedisox


Sivua on päivitetty 21.2.2013